Letölthető pdf

Ár: 
0 Ft
A vásárláshoz regisztráció szükséges.
Oldalszám: 
33. o.
Rovat: 
előszó
Kivonat: 

 

A Külgazdaságról

Olvasóink, szerzőink megszokhatták, hogy 1986 óta Körkérdéssel indítottuk az évet. Idén ebben a számban elmarad ez az összeállítás. Történt ez azért, mert 2017 tavaszán kiderült, hogy korábbi finanszírozónk nem támogatja tovább a folyóiratot és egyéb pályázati lehetőségeink is megszűntek. Kétségessé vált tehát megjelenésünk. A Külgazdaságot kiadó Kopint Konjunktúra Kutatási Alapítvány végül úgy döntött, hogy 2017-ben még finanszírozza a lapot, annak reményében, hogy sikerül támogatókat szereznünk. Számtalan próbálkozásunk volt, szerzőink nagy számban próbáltak ötletekkel segíteni bennünket. Az MTA Közgazdaság-tudományi Bizottsága állásfoglalást jelentetett meg a Külgazdaság című folyóirat megjelenésének fontossága mellett (Közgazdasági Szemle, 2017. 7–8. szám).

Kaptunk több olyan ajánlatot, amelyeket feltételeik miatt vissza kellett utasítanunk, számunkra elfogadható, a Külgazdaság függetlenségét biztosító, szellemiségét fenntartó támogatót, pályázati lehetőséget azonban nem találtunk. Ezért a szokásos Körkérdést sem kezdhettük el szervezni, ahogy a bizonytalanság miatt szerzőink beküldött és tervezett írásait is kénytelenek voltunk elutasítani.

Végül az MTA 2017-es folyóirat-támogatási keretéből elnyertünk a fennmaradáshoz ugyan kevés, azonban néhány szám megjelentetését elősegítő összeget. Így tehát folytatjuk, és tovább próbálkozunk újabb pályázati lehetőségek felkutatásával.

A siker reményében igyekszünk az év folyamán a Körkérdést pótolni, és újból nekilátunk az újabb cikkek szervezésének, majd megjelentetésének.

Landau Edit,

főszerkesztő