Letölthető pdf

Ár: 
500 Ft
A vásárláshoz regisztráció szükséges.
Gálik Zoltán: A brexit tanulságai a huxit számára
Oldalszám: 
2733. o.
Kivonat: 

Öt szerző egy témáról

 

Mit veszítene Magyarország azzal, ha megszűnne a tagsága az Európai Unióban?

Ezzel a kérdéssel fordultunk az Európai Unió, a brit és a magyar gazdaság kiváló ismerőihez, azt kérve tőlük, játsszanak el a gondolattal, mivel járna a huxit.

A kérdésfelvetést több szempont indokolta. Egyrészt a brit kilépés, a brexit folyamata sok magyar érdeklődő fejét összezavarta, ami nem is csoda. Másrészt a magyarországi civil közbeszédben vissza-visszaköszön az a felvetés, hogy a kormány előbb-utóbb kivezeti az országot az Európai Unióból, illetve az, hogy „Brüsszel” megsokallja a magyar kormány különutas politikáját, és kipenderíti az országot szervezetből. Bár egyik vélemény jelentőségét sem szeretnénk eltúlozni, szándékunkban állt a gyakran feltett kérdésekre tudományos igényű választ adni.  

Az írás műfaját, folyóiratunktól szokatlan módon, tudományos sci fi-ként határoztuk meg.

Nem kértük annak taglalását, hogy milyen okból következne be a kiválás, és nem is szűkítettük a témát gazdaságra, hanem szabadon felkínáltuk az értelmezés lehetőségét.  

A megjelentetésre azért ezt az időpontot választottuk, mert a kézirat nyomdába adása idején már túl voltunk az európai parlamenti választáson, és a kampány már nem zavarta meg a téma korrekt tárgyalását – mint ahogy a Külgazdaság sem óhajtotta a kampányt befolyásolni.  

Szerzőink érdeklődését sikerült felkeltenünk. Remélem, az olvasókét is….

English summary
Five studies on one subject
Synopsis: 

Five studies on one subject 

LÁSZLÓ CSABA, GYÖRGY CSÁKI, DÁNIEL DEÁK, ZOLTÁN GÁLIK AND SZÁZADVÉG-TRIO (DIÁNA HORVÁTH– DÁNIEL MOLNÁR –GÁBOR REGŐS)

What would Hungary loose if her EU-membership would have been ceased?

That is the question we presented to five excellent Academic researchers. All of them are experts on EU-issues, British and Hungarian economics. We asked them to analyse what would have been the outcome of an imaginary Huxit. 

The question has been justified by more aspects. First, the Brexit process made a lot of confusion in the frame of mind of more Hungarians, even those who try to follow it closely. Second, in the everyday conversations increasingly appears the sentiment that the Hungarian government would slowly navigate Hungary out of the EU, or „Brussels” would be bust of the maverick Hungarian policy and sooner or later bounces the country from it. Although we wouldn’t exaggerate the importance of either opinion, we considered is as Frequently Asked Questions and tried to answer it correctly.

We asked our authors to consider the subject as a sci-fi. We didn’t ask them to lament what are the reasons of the Huxit and did not require to focus only on economics but offered them a free interpretation.

We succeeded in raising their interest. And we hope our readers would really enjoy our uncommon scientific adventure…